De oorzaken van body stress in de onderrug.
De schokeffecten van ongelukken en vallen kunnen body stress veroorzaken en in de onderrug vastgezet worden. Zo kunnen ook als gevolg van zwaar en onjuist tillen of buigen de gewrichtsbanden en spieren verrekken, wat kan leiden tot het vastzetten van body stress in de lichamelijke structuur. Verkeerde oefeningen – die oefeningen waarbij draaiende bewegingen worden gemaakt of herhaald voorwaarts wordt gebogen – kunnen het lendendeel van de wervelkolom overbelasten. Een andere oorzaak is een slechte houding, vooral het onderuitgezakt zitten, omdat dat de normale lendenboog de verkeerde kant op buigt.
Het zitten op deze manier kan tijdelijke verlichting van de rugpijn bieden, omdat de gewrichtsopeningen van de wervelkolom zich aan de rugzijde iets openen en zo de druk op de ruggenmergszenuwen voor een korte tijd vermindert.
Deze houding echter vergroot de druk op de tussenwervelschijven en na verloop van tijd zal de wand van de tussenwervelschijven verzwakken en ontstaat een uitstulping. Dit heeft tot gevolg dat er druk komt te staan op de ruggenmergzenuwen.
De anatomie van de onderrug
De wervelkolom bestaat in de onderrug uit vijf lendenwervels waaronder zich het heiligbeen bevindt. Dit is een driehoekig gevormd bot dat past tussen de bekkenbeenderen met aan weerskanten de zgn. S.I.gewrichten. Onderaan het heiligbeen zit het stuitje – een klein botje dat op een staartje lijkt.
De wervellichamen zijn met elkaar door tussenwervelschijven verbonden. Deze schijven met hun buitenrand van kraakbeen en een geleiachtige kern dienen als schokdempers en zijn zo gevormd dat ze het lendendeel van de wervelkolom de natuurlijke voorwaartse bocht geven. De wervels vormen tevens een kanaal van bot dat het ruggenmerg bevat.
De ruggenmergszenuwen komen vanuit het ruggenmerg door de openingen tussen de wervels naar buiten en verzorgen huid en spieren van benen en voeten, de darmen en het gebied van de liezen. Vertakkingen van deze zenuwbanen gaan naar de inwendige organen, zoals de spijsverteringsorganen, de geslachtsorganen, de nieren en urinewegen.
De gevolgen van body stress in de onderrug
Irritatie van de ruggenmergszenuwen in de onderrug kan leiden tot pijn in de rug en dit kan de werking van de zenuwbanen verstoren tot in de darmen, liezen, heupen, benen en voeten. De pijn wordt dikwijls gevoeld langs de grote Ischiaszenuw die door de bilspier tot beneden in het been loopt. Er kunnen ook sensaties van gevoelloosheid in deze gebieden voorkomen. De spierfunctie kan aangedaan zijn, wat leidt tot stijfheid en zwakte.
De gevolgen van beknelling in de onderrug kunnen zo ernstig zijn, dat de spieren zich in een “beschermende” kramp op slot zetten waardoor de wervelkolom zijwaarts of voorwaarts trekt. Zo kan body stress ook leiden tot stoornissen in de spijsvertering, zoals verstopping of diarree, blaasproblemen en in het functioneren van de geslachtsorganen.
Soms ervaart iemand de aanwezigheid van body stress in de onderrug alleen maar ’s morgens door gevoelens van stijfheid bij het opstaan. Na BSR kan iemand voor een periode vrij zijn van pijn, waarna terugkeer van de problemen wordt ervaren zonder enige aanleiding daarvoor. Dit is een teken dat de onderrug klaar is voor het loslaten van dieper gelegen body stress.
Als de body stress in de onderrug al gedurende langere tijd aanwezig is – de oorzaak kan al in de vroege jeugd gelegen hebben – kan het voor deze opgeslagen spanning nodig zijn om gedurende langere tijd laagje voor laagje los te laten.
Omdat het onderste deel van de wervelkolom de basis is, beïnvloedt dit de stabiliteit van de rest van de wervelkolom. Wanneer er dus body stress in de onderrug aanwezig is, zal deze spierspanning ook doorwerken in de bovenrug en de nek.
Uit de praktijk
Een man van 48 jaar ervoer zo’n intense pijn in zijn kuiten, dat hij niet in staat was te lopen. Hij was zich niet bewust van enige pijn in zijn onderrug. Na een week lang in tractie [oprekken van spieren] in het ziekenhuis te hebben gelegen ervoer hij nog geen verlichting van zijn probleem. Na de eerste BSR behandeling kreeg hij flinke pijn in zijn onderrug, omdat daar het gevoel in de verdoofde zenuwbanen terugkeerde. De pijn in zijn kuit was niet veranderd. Na de tweede behandeling met BSR die drie dagen later plaats vond, trok de pijn zich terug van de kuiten naar de heupen en onderrug. Vijf dagen later onderging hij de derde keer BSR en begon de pijn in zijn onderrug te verminderen. De laatste behandeling was drie dagen daarna. Binnen twee weken was de man vrij van pijn en kon hij weer aan het werk.
Al gedurende enkele jaren had een jongen van 15 jaar last van het hinderlijke bedwateren en ook van regelmatig terugkerende pijn in zijn onderrug. Gedurende drie behandelingen met BSR werd zijn lichaam geactiveerd de spierspanningen in zijn onderrug los te laten en had hij verder geen last meer van zijn blaasproblemen. Het bedwateren kwam een jaar later terug na een flinke val tijdens een rugbywedstrijd. Na twee sessies met BSR was dat weer opgelost.
Een vrouw van 31 liep sinds een motorongeluk in haar tienerjaren met één voet naar buiten weggedraaid. Zij werd regelmatig wakker van pijnlijke krampen in haar onderrug. Gedurende drie maanden werd ze regelmatig verzorgd met BSR. Haar voet herstelde zich tot de normale positie en haar verslapte bilspieren waren weer stevig en veerkrachtig