In het leger word je elke dag gepusht en uitgedaagd om over je grenzen heen te gaan, vooral lichamelijk. “Go go go”, en “doorzetten”! Alleen als je dόόr de pijn heen gaat bereik je het volgende level van fitness. En als je denkt dat je lichaam niet meer kan, dan heeft het eigenlijk nog best net iets meer te geven. Deze zelfde zienswijze is ook gebruikelijk in veel takken van sport.
Eigenlijk word je geleerd: “Luister niet naar je lichaam, maar vertel het wat jij wilt dat het moet doen”. Maar dit is een verkeerde benadering van het lichaam. Het lichaam zit wonderbaarlijk in elkaar. Het heeft een geweldig zelfhelend vermogen wat alleen optimaal kan functioneren als we het respecteren en er goed voor zorgen en luisteren naar wat het aangeeft dat goed voor ons is.
Als we auto rijden letten we goed op de temperatuur van de auto, controleren oliepeil en benzine niveau omdat we weten dat een oververhitte auto of een auto zonder benzine ons niet ver zal brengen. Dit zouden we eigenlijk hetzelfde moeten doen met ons lichaam. We kunnen wel een nieuwe auto kopen maar van ons lichaam is er maar één en die kunnen we niet vervangen.
Gedurende sportactiviteiten wordt het lichaam blootgesteld aan veel verschillende soorten stress. Alle mensen hebben een verschillend punt waarop stress teveel wordt. Als stress teveel wordt zal het lichaam zichzelf beschermen door spieren vast te gaan zetten over een bepaald gebied en daarmee de beweeglijkheid van betrokken gewrichten beperken. Tijdens dat proces kan de stress opgeslagen worden in het lichaam. Als er meer spanning ontstaat dan het lichaam kan verwerken wordt het dus opgeslagen in het systeem.
In een door de Europese Gemeenschap erkend rapport over sportblessures staat de volgende conclusie: ‘In de meeste sporten is het niet de vraag of een atleet zijn blessures zal overwinnen, maar wanneer en in welke mate er een blessure zal ontstaan. Veel van de blessures komen niet door een plotselinge gebeurtenis, maar door wat algemeen bekend is: overdaad. Dit betekent dat een bepaald deel van het lichaam gewoon niet meer is opgewassen tegen de regelmatige druk van de training zonder “vast te lopen”.
Rugpijn komt, bijvoorbeeld, veel voor bij gewichtheffers, golfspelers en honkbal spelers. Zowel golf als honkbal vereist een steeds terugkerende snelle draai in de bewegingen. Dit kan opgeslagen spanning in het lichaam veroorzaken als het niet goed wordt uitgevoerd. Deze spanning kan op den duur o.a. leiden tot onderrug- en schouderklachten.
Van kinderen en tieners wordt vaak teveel gevraagd tijdens het sporten op school of sportvereniging, wat ook als stress vastgezet kan worden in het lichaam. Omdat ze jong zijn zien we dit niet als stress. De symptomen, die de kinderen krijgen, worden dan omschreven als “gewoon” groeipijn, hoofdpijn, buikpijn, maar ook bedplassen en knarsen van tanden kan hierdoor worden veroorzaakt.
Sportactiviteiten kunnen ook leiden tot emotionele stress (de 2e categorie van stress). Dit wordt dan veroorzaakt door de competitie strijd in de sport, het moeten presteren en het koste wat kost moeten/willen winnen en teleurstelling/frustratie vanwege verlies of het niet in vorm zijn.
De 3e categorie stress is de chemische stress. De chemische stress kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld uitdroging of juist teveel vochtinname maar ook door bijvoorbeeld het inademen van uitlaatgassen tijdens het joggen of het inademen van andere ongezonde stoffen.
Maar toch, alle mogelijkheden die sportmensen hebben om stress op te bouwen en blessures op te lopen wegen niet op tegen het gezondheidsbelang van sport. Dus hoe kun je zo optimaal mogelijk intensief een sport beoefenen en tegelijk goed voor het lichaam zorgen? Regelmatig bezoek aan een BSR practitioner levert een aantal voordelen op.
Om te beginnen geeft een release van de spieren nieuwe energie. Als spieren zich vastzetten om een bepaald gedeelte van het lichaam te beschermen kost dit het lichaam veel energie. Energie die eigenlijk beschikbaar zou moeten zijn om beter te kunnen presteren met de sport. Als de spieren door middel van BSR worden gereleased en daardoor weer ontspannen komt er extra energie vrij, die ten goede komt aan verbeterde sportprestaties.
Een aangespannen spier heeft nog maar een klein deel van zijn rekvermogen over. Dit rekvermogen en de soepelheid van spieren wordt sterk verbeterd middels BSR. Dit verhoogt het prestatieniveau.
Een practitioner had een36-jarige man als cliënt. Hij was een hardloper en had last van een gespannen hamstring. Hij vertelde de practitioner dat hij elke ochtend oefeningen deed om de hamstring op te rekken. Hij deed dit door zijn tenen aan te raken met gestrekte benen. Hij kon haast niet geloven dat juist deze oefening het probleem eigenlijk alleen maar verergerde. De oefening van steeds de tenen aan te raken veroorzaakte, door het zover doorbuigen van de rug, juist meer irritatie van de zenuwen in de onderrug en veroorzaakte zo het probleem in de hamstring omdat de zenuwen van de onderrug doorlopen naar de benen. Na behandelingen met BSR en gestopt te zijn met de oefening ontdekte de man dat hij geen last meer had van zijn hamstring.
De practitioner kan dus niet alleen helpen dmv het geven van releases, maar ook door het geven van advies betreft de houding en kennis en begrip voor het lichaam, en door het aanleren van een aantal oefeningen om lichaamsspanning los te laten.
Nog meer voordelen van BSR voor sportmensen:
- een verbeterde conditie, balans en timing, wat erg belangrijk is voor sporten zoals atletiek, gymnastiek en skiën.
- Het sneller loslaten van lichaamsspanning, waardoor je sneller herstelt na een sportprestatie.
- BSR voorziet atleten en sportmensen van een voorsprong om op topniveau te presteren, dankzij het betere contact met het lichaam, het makkelijker kunnen interpreteren van signalen van het lichaam, een beter begrip van de integrale werking van het lichaam en van hoe het lichaam verzorgd en gerespecteerd moet worden.