Whiplash

Wat is een whiplash?

Whiplash is een zweepslagachtige [snelle, heftige achterwaartse en voorwaartse en/of zijwaartse] beweging van het hoofd, die beschadigingen in en rondom de nekwervels tot gevolg heeft.
Het hoofd maakt dus een heftige slingerbeweging ten opzichte van de romp. Hierbij kan letsel ontstaan aan de spieren, botten, banden, gewrichten en weke delen in en rond het gebied van de nek, van de hersenstam, ruggenmerg en hersenzenuwen.

 

De anatomie van de nek

De wervelkolom van de nek bestaat uit 7 nekwervels die samen een natuurlijke voorwaartse kromming vormen.

De wervels zijn verbonden door tussenwervelschijven, die bestaan uit een taaie buitenste rand van kraakbeen en een geleiachtige kern. Deze tussenwervelschijven werken o.a. als schokdempers. Het ruggenmerg loopt vanuit de schedel door de wervelkolom tot in het stuitje.
De ruggenmergszenuwen die door openingen tussen de nekwervels vanuit het ruggenmerg komen, verzorgen de huid en de spieren van de schouders, armen en handen.

Whiplash

Oorzaken van whiplash

De oorzaken van het whiplashtrauma zijn ongelukken van allerlei aard waarbij bovengenoemde zweepslagachtige beweging plaats vindt. De verkeersongelukken met kop-staartbotsingen zijn het meest bekend. Maar ook zijwaartse aanrijdingen hebben een indringend traumatisch effect. Andere ongelukken zoals het over de kop slaan met skateboard, fiets, brommer of motor; vallen met rollerskate, schaatsen en skiën; ongelukkig terecht komen bij het trampolinespringen veroorzaken dit effect.
De ongevallen door sportbeoefening nemen ook een groot deel van het aantal whiplashtrauma’s voor hun rekening. Tang- en zuignapbevallingen dragen vanwege de grote trekkracht op de nekwervels van de baby ook risico met zich mee, al openbaren de effecten daarvan zich soms pas jaren later. Als je wilt zien in wat voor omstandigheden whiplash kan optreden, kun je eens naar “Funiest Homevideo’s” of een dergelijk programma kijken. Als je met ‘trauma’-ogen naar deze ‘ongevalletjes’ kijkt, is de pret er snel van af.

 

Gevolgen van whiplash

Het lichaam reageert op het trauma door het natuurlijke beschermingsmechanisme in werking te stellen: alle spieren spannen zich aan – verkrampen – zodat er verder niets meer kan misgaan met de zo kwetsbare zenuwbanen en creëren zo van binnen en buiten een natuurlijk korset. De verkrampte tussenwervel spiertjes oefenen een grote druk uit op de tussenwervelschijven en op de zenuwbanen die zich in het nekgebied bevinden. Dat leidt tot vermindering of verlies van functioneren van de betreffende zenuwbanen.

Een groot aantal mensen met whiplash trauma heeft daardoor vaak een of meerdere van onderstaande klachten:

  • hoofd-, nek-, schouderpijn,
  • beperkte beweeglijkheid
  • verhoogde kans op RSI-klachten
  • misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid,
  • slaap- en evenwichtsstoornissen,
  • problemen met het geheugen en de concentratie,
  • emotionele onbalans,
  • prikkelbaarheid, stemmingswisselingen

Op de lange duur, zelfs gedurende jaren, zien we bij whiplashtrauma een voortdurende achteruitgang van de gehele constitutie. Het lijkt wel of er steeds nieuwe klachten bij komen, die ogenschijnlijk niets met het oorspronkelijke ongeval te maken hebben.

De reden hiervoor is dat de reflexketen [sympathische ganglion] die aan weerszijden van de wervelkolom loopt rechtstreeks beïnvloed wordt door het zenuwstelsel in de nek. Deze reflexketen beïnvloedt op zijn beurt weer het vegetatieve zenuwstelsel, dat zorg draagt voor het onbewuste functioneren van ons lichaam. De belangrijkste aansturing van het vegetatieve zenuwstelsel vindt plaats vanuit de zenuwbanen in de nek. Als daar traumatische irritatie heeft plaats gevonden kunnen de gevolgen daarvan zich uitspreiden tot in het gehele lichaam.

 

Bio-dynamiek van de whiplash

Vanuit de ervaring met whiplash problematiek in de Body Stress Release praktijken is gebleken, dat het effect van een ongeval met whiplash-trauma niet beperkt blijft tot bovengenoemde letsels en aandoeningen in het gebied van de nek en schoudergordel.

Bij deze uiteenzetting over de dynamiek van de whiplash gaan we uit van het feit, dat alle beweging, kracht en energie die door het lichaam ontwikkelt en/of opgenomen wordt, ook weer door het lichaam moet worden verwerkt en afgevoerd. Binnen de auto- en motorindustrie weten ze alles over opname, opvang, verwerking en afvloeiing van dit soort krachten af.[Denk maar aan kreukelzone’s, gordels, airbags, botsenergie afleidende kooiconstructies, enz.]

Bij ons lichaam werken deze krachten nagenoeg identiek. We kennen allemaal het effect van het onschuldige duwtje in de rug dat je volledig uit balans brengt en de inspanning die het vervolgens van je hele lijf vraagt om overeind te blijven.

De wervelkolom is het belangrijkste onderdeel van het lichaam om deze krachten te verwerken en af te vloeien.

De wervelkolom is schokabsorberend en verwerkt nagenoeg het grootste gedeelte van de energie die vrij komt bij schokken, stoten, vallen en meer van deze onverwachte en plotselinge acties waar het lichaam aan blootgesteld wordt.

De richting waarin de wervelkolom deze krachten verwerkt en laat afvloeien is van boven naar beneden: krachtuitoefening in de nek leidt zo tot krachtverwerking in de onderrug.

wervelkolomDe consequentie hiervan is dat bij whiplashtrauma het lendendeel van de wervelkolom in de onderrug eveneens een flinke klap kan hebben opgelopen, omdat daar de impact van krachten verwerkt moet worden. De onderrug kan dan ook geheel of gedeeltelijk geblokkeerd zijn geraakt. In dat geval is alleen behandeling van het gebied van de nek en schouders onvoldoende, omdat biodynamisch het herstel van nek en schouders direct in verbinding staat met de toestand van de onderrug.

Het lichaam balanceert de wervelkolom van onderen naar boven uit.

Een blokkade in de onderrug blokkeert op die manier het gezond functioneren van de nek.
In de praktijk is meerdere malen ondervonden dat de whiplash problematiek in de nek vrij snel opgelost was, maar dat de effecten in de onderrug langere tijd verzorging nodig hadden om tot heling te komen.

 

Herstellen van een whiplashtrauma

In eerste instantie herstellen de gevolgen van het ongeval in de meest oppervlakkige gebieden van het lichaam zich vrij snel: de algehele stijfheid en pijn in de spieren trekt meestal snel weg. De dieper liggende verkramping – body stress – die door het lichaam ter bescherming van de aangedane zenuwbanen is aangebracht, blijft echter aanwezig en laat niet zonder hulp los! Het is deze beschermingsactie van het lichaam, die verantwoordelijk is voor een voortdurende toename van klachten en achteruitgang van de gehele constitutie.

Body Stress Release activeert het proces van loslaten van body stress. Door het loslaten van deze overbodige spierspanning verdwijnt de druk op tussenwervelschijven en zenuwbanen, waardoor het zenuwstelsel weer de kans krijgt harmonieus en optimaal te functioneren. De communicatie met de hersenen wordt hersteld waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Een goed functionerend zenuwstelsel zorgt voor een optimaal functionerend en gezond lichaam!