Midden- en bovenrug

De anatomie

De anatomieEr zijn 12 ruggenwervels in de middenrug, die samen met 12 paar ribben de borstkas vormen. Hierbinnen bevinden zich hart en longen. Aan de voorzijde van het lichaam zijn de bovenste 10 ribben d.m.v. kraakbeen bevestigd aan het borstbeen. Onder de ribben heeft de middenrifspier verbindingen met het borstbeen, de onderste ribben en de lendenwervels.

Het middenrif is betrokken bij de ademhaling.

Aan de rugzijde liggen de platte schouderbladen over de ribben. De ruggenmergszenuwen komen tussen de wervels uit en bedienen de huid en spieren van de rug en de borst. Ze hebben ook vertakkingen die naar het inwendige gaan, zoals naar het hart en het ademhalingssysteem.

 

Oorzaken van body stress in de midden- en bovenrug

De borst- en ruggebieden worden vaak overbelast door werken in een gebogen en/of gedraaide houding, b.v. gebogen over een naaimachine, houtbewerking, enz. Body stress kan ook veroorzaakt worden door het tillen van zware voorwerpen of door iets langdurig omhoog te houden.

Body stress kan ook ontstaan door een pijnlijke samentrekking van de middenrifspier. Naast de mechanische stress hierboven beschreven, kan de oorzaak ook emotionele spanning zijn, zoals shock of angst, b.v. het typische “vlinders in de buik”gevoel.

De oorzaak kan zelfs chemisch zijn, b.v. irritatie door het eten of drinken van iets pittigs, zuurs of erg kouds.

Kortom, als er sprake is van body stress in de onderrug, kan deze zich uitbreiden naar de spieren in de borst en bovenrug.

 


De gevolgen van body stress in de midden- en bovenrug

De gevolgen van body stress in de midden- en bovenrug

Er kan een lichte, zeurende pijn zijn in de bovenrug tussen de schouderbladen, of mogelijk een voortdurende jeuk. De body stress kan ook een vlijmende pijn in dit gebied of in de borst veroorzaken. 

De pijn wordt heviger bij een diepe ademhaling.

Body stress in de middenrifspier kan resulteren in spijsverteringsproblemen (maag- en darmstoornissen) of maagzuur, of een gevoel van ademnood.

Body stress in de midden- en bovenrug kan ook de zenuwen beïnvloeden, die leiden naar de verschillende inwendige organen, zoals het hart, longen, nieren en blaas, en kan zo het normale functioneren belemmeren.

 

Uit de praktijk

Om de paar maanden ontwaakte een vier jaar oud meisje, midden in de nacht, met hevige maagpijn. Iedere keer werd ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar alle testen leken negatief. Na een paar uur zakte de pijn af. Bij een BSR behandeling bleek er body stress in de streek van de onderste rib en het middenrif aanwezig te zijn. De moeder vertelde desgevraagd, dat het meisje af en toe vroeg om ijskoud vruchtensap voor het slapen gaan.

Het probleem deed zich niet meer voor toen de moeder haar geen ijskoude dranken meer gaf.

Na het maaien van het gazon met een zware grasmachine, ervoer een ongeveer 40-jarige man plotseling hevige pijn in de borst en ademnood. Dit hield twee weken aan. Toch waren alle medische tests negatief. Nadat de body stress in het borstbeen en het ribgebied was gereleased, verdween de pijn en kwam niet meer terug.

Na genezing van een aanval van bronchitis, bleef een vrouw van in de veertig, gedurende 3 weken constant pijn in haar bovenrug en borstkas voelen. Toen werd body stress in de spieren tussen de ribben gereleased en alle pijn verdween.

Midden- en bovenrug