Nek

De anatomie van de nek

Het wervelkolomgedeelte van de nek bestaat uit 7 wervels die samen een natuurlijke voorwaartse kromming vormen.

De wervellichamen zijn verbonden door tussenwervelschijven, die bestaan uit een taaie buitenste rand van kraakbeen en een geleiachtige kern. De schijven werken als schokdempers.

Het ruggenmerg loopt vanuit de schedel door de wervelkolom tot in het stuitje.
De ruggenmergszenuwen die door openingen tussen de nekwervels vanuit het ruggenmerg komen, verzorgen de huid en de spieren van de schouders, armen en handen.

Nek

Oorzaken van body stress in de nek

Mechanische oorzaken:
Hevige schokken in de nek bij een val of aanrijding (whiplash);
Gedurende lange periodes werken of lezen met het hoofd gebogen;
Nek langdurig gedraaid houden, b.v. bij het achteruit rijden met de auto.

Emotionele en mentale oorzaken:
Emoties als intense woede, angst of shock, die maken dat men de schouders optrekt en de nekspieren te veel aanspant.
Langdurige depressie kan ook verstoring van de gezonde houding veroorzaken.
Daarbij kan het, door body stress ontstane, lichamelijke ongemak de negatieve emoties versterken, waardoor men in een vicieuze cirkel kan belanden.

Chemische oorzaken:
Blootstelling aan schadelijke chemische stoffen kan het zenuwsysteem ernstig overprikkelen en spanning in de nekspieren veroorzaken
Bijvoorbeeld:

  • Het inademen van schadelijke chemische stoffen als uitlaatgassen en insecticiden;
  • Stoffen die we via de huid opnemen zoals schoonmaakmiddelen en bepaalde cosmetica;
  • Sommige mensen reageren ongunstig op bepaalde voedingsstoffen en/of op conserveringsmiddelen en geur- en kleurstoffen in voeding.

Ook kan een infectie, zoals bij griep en verkoudheid stress in de nek tot gevolg hebben.

 

De gevolgen van body stress in de nek

De body stress, opgeslagen in het nekgebied, kan pijn en stijfheid veroorzaken alsmede beperkingen van het volledig en soepel bewegen van het hoofd.

Omdat vanuit het onderste deel van de nek de zenuwbanen naar de armen lopen, kan er pijn of gevoelloosheid in schouder, arm of hand ontstaan; spieren verslappen, met als gevolg: moeite met het vasthouden en tillen van voorwerpen.
De spanning in de nek kan hoofdpijn (migraine) of pijn in het gezicht of de kaak veroorzaken, alsook duizeligheid en misselijkheid.
De druk kan de zenuwbanen naar ogen, neus en mond irriteren, wat het gezichtsvermogen, reuk- en smaakzin ongunstig kan beïnvloeden.
Een ander gevolg kan zijn, een brandende, droge mond of overvloedige toestroom van speeksel.

Body stress in het nekgebied kan ook van invloed zijn op de zenuwverbinding met inwendige organen als hart, longen en het spijsverteringssysteem, met als gevolg verstoring van de normale functies.

De gevolgen van body stress in de nek

Uit de praktijk

Een vrouw van 28 jaar had gedurende 6 maanden bijna constant last van hoofdpijn met daarbij een stijve en pijnlijke nek.

Na de eerste twee behandelingen met Body Stress Release verdween de pijn, maar die kwam na een dag weer terug.

Bij het derde consult kwam, na nauwkeurig vragen, naar voren dat zij ongeveer 6 maanden daarvoor een nieuwe huidcrème was gaan gebruiken. Zij stopte met het gebruik ervan en na enige nazorg met Body Stress Release was haar nek weer soepel en de hoofdpijn verdwenen.

Een man van 42 jaar klaagde over gevoelloosheid in zijn armen, tintelende, prikkende vingers en gebrek aan kracht in zijn handen.
De body stress in zijn nek was na drie behandelingen verdwenen. Hij vertelde dat gevoel en kracht in zijn armen een week later weer volledig waren teruggekomen.

Uit de praktijkEen dertigjarige vrouw leed aan regelmatig terugkerende astma aanvallen. Zij had 4 maanden eerder een whiplash opgelopen bij een auto ongeluk.

Na een aantal Body Stress Release behandelingen was de volledige bewegingsvrijheid van haar nek hersteld en waren de symptomen van astma verdwenen.