De oorzaken van body stress

Mechanische stress

jongetje met fiets

Deze stress is het gevolg van fysiek ‘geweld’ zoals vallen, slagen, rukken, stoten. De oorzaken kunnen acuut zijn, zoals een verkeersongeluk, een ernstige val, vertillen, blessures, operaties, enz.

Maar er kan ook een geleidelijke toename zijn van mechanische stress door een slechte zithouding, dagelijks zwaar werk, het doen van ongeschikte oefeningen en het beoefenen van een belastende sport, maar ook de gevolgen van bijvoorbeeld zwangerschap of een langdurig ziekbed.

We ervaren deze overbelasting langs onze wervelkolom – vooral in onze onderrug – in onze schouders, ledematen en gewrichten.

 

Emotionele en mentale stress

alexander

Voorbeelden van emotionele en mentale stress zijn o.a. angst voor de toekomst, financiële zorgen, onzekerheden of concurrentie op het werk, verstoorde partner-, familie- of gezinsrelaties.

Van tijd tot tijd ondergaan we plotselinge, heftige emoties, zoals boosheid en shock, of ondergaan we geleidelijker vormen van mentale spanning, zoals bezorgdheid, depressie, verdriet, wrok, enz.

We kunnen deze emotionele en mentale druk lichamelijk ervaren als ons middenrif, onze kaken, nek en schouders zich beschermend aanspannen en schrap zetten om ons hiertegen te wapenen.

 

Chemische stress

De bronnen van chemische stress omvatten o.a. alle vervuilers in de lucht, insecticiden en diverse toevoegingen en conserveringsmiddelen in voedsel. Gevolgen van overgevoeligheden voor schoonmaakmiddelen, verf, cosmetica, medicatie en allerlei soorten straling.

Deze schadelijke invloeden kunnen we – vaak onmerkbaar – opnemen via ons spijsverteringskanaal, onze luchtwegen of door contact met onze huid.

We kunnen deze stress vaak ervaren als hevige nek- en/of hoofdpijn.