De gevolgen van body stress

Wanneer het punt van overbelasting door stress is bereikt, zet deze zich vast in het lichaam en manifesteert zich daar als een spanningsveld. Het lichaam gaat zichzelf dan beschermen. Door middel van automatische reflexen gaan de nabijgelegen en meer oppervlakkige spieren het betrokken gebied vastzetten met als doel de zenuwbanen te beschermen.

Dit heeft een verdovend effect op het zenuwstelsel, waardoor de communicatie tussen de hersenen en de gebieden waar body stress aanwezig is, geheel of gedeeltelijk kan worden verbroken.

Wanneer het lichaam gedwongen wordt een grotere beschermende actie te ondernemen, kan stijfheid voelbaar worden en uiteindelijk leiden tot vervorming van de lichaamshouding. Dit kan ook leiden tot pijn, gevoelloosheid en/of verlies van flexibiliteit.

Iemand die last heeft van vastgezette body stress kan zich heel gespannen en/of vermoeid voelen. Levensenergie en enthousiasme ontbreken. Emotionele instabiliteit, slapeloosheid, ademhalingsproblemen en verstoring van de stofwisseling en spijsvertering kunnen het gevolg zijn. Body stress kan zelfs aanwezig zijn zonder dat iemand pijn of stijfheid ervaart. Men heeft dan geleidelijk aan genoegen genomen met minder dan 100% welbevinden.

Als de body stress in het lichaam blijft opgeslagen, is de natuurlijke spanning van het lichaam verstoord, wat een vermindering van de effectiviteit van het lichamelijk functioneren veroorzaakt.

Doordat de beschermende mechanismen verzwakken is het lichaam steeds minder in staat het hoofd te bieden aan de stress, waaraan het dagelijks is blootgesteld.

Op deze manier raakt men steeds verder verwijderd van de optimale staat van gezondheid..