9 juli, bericht van Renée uit Malawi

Vandaag een bericht van Renée uit Malawi ontvangen:

Alweer enige tijd in Malawi en het eerste gedeelte zit er al op.
Bij aankomst op Lilongwe airport bleken de portable banken niet aangekomen te zijn, dus dat was best schrikken; die hebben we toch echt nodig. Formulier invullen en de andere dag bellen. Ze zullen naar naar de backpackers gebracht worden. Dat is mooi! Auto is geregeld. We hebben een Nissan Vanetto, een minivan. We moeten er nog wel eerst een nieuwe accu in zetten wat enige problemen gaf want de juiste maat was er niet. Dus Aki heeft er wat af moeten snijden om het passend te krijgen. Geweldig, op z’n Afrikaans. Er is genoeg ruimte voor alles dus we kunnen op pad.

We doen eerst nog inkopen want in Embangweni is niet veel te krijgen. ‘s Avonds zijn er nog geen portables gebracht, dus zaterdagochtend meteen naar het vliegveld. Na veel heen en weer geloop komen ze tevoorschijn (ze blijken dus ook geen bagage af te leveren ergens), maar nu willen ze weer geld hebben. Na uitleg dat ik ze echt mee terug neem kan ik ze meenemen zonder te betalen.

good red roadZondagochtend vroeg op pad. Halverwege moeten we al weer benzine hebben maar de wat grotere plaats met een pomp hadden we gemist dus in Jenda bij een soort van restaurant wat gegeten. Nzima (dikke maispap-achtige substantie) waar je een bolletje van kneedt en daarmee pak je wat van ‘t groen en de tomaten en stop je in je mond. Een mini kippedijtje en dat was onze lunch. Benzine op de markt in een plastic fles gekocht en met een trechter in de tank gegoten.

De weg naar Embangweni heeft een detour dus we slaan linksaf, waar een nieuwe weg wordt aangelegd. Wij rijden op de “good red road” ernaast. Haha, nou ja laat ‘t “good” maar weg. Veel hobbels en bobbels maar na enige tijd komen we in Embangweni aan. We worden heel hartelijk ontvangen en veel van de kinderen herkennen ons nog en zijn super blij ons te zien. We zoeken een mooie plek uit om ons kamp te maken. Beter dan de laatste keer meer in de zon en achteraan op het terrein vlakbij de nieuwe secundairie school. Aan de rand van een heel groot voetbalveld en aan een kant uitzicht over de bush. Prachtig alleen is er heel veel wind. We hangen de tarpen op een tegen de wind en een boven tegen de zon. Ze klapperen soms net als een zeilboot. Lekker geluid. De tent is super snel opgezet, iedereen helpt. Er wordt een kampvuur kuil gegraven en het kamp is klaar.

renee+akiMaandagochtend staan de kinderen te popelen om op de bank te klimmen. Het is hard werken. Gebarentaal en wel 15-20 of meer kinderen per dag releasen. Ze zijn allemaal even blij als ze op de bank kunnen klimmen. Ontroerend als ze je na afloop een knuffel geven. Het is elke dag weer even bijzonder. Er komen ook docenten en house-moms voor een release en ook die hebben er erg veel baat bij. We koken vaak op houtvuur en er is een hele mooie soort oven voor ons gemaakt, waardoor je maar weinig hout nodig hebt en het koken erg goed gaat. In de vuurkuil was het een stuk lastiger. We eten eigenlijk alleen groenten: een soort Chinese kool met ui, aardappel, wortel tomaat en ei. In het begin hadden we nog een pompoen maar dat kun je in Embangweni niet krijgen. We halen ook een soort oliebolletjes die zijn erg lekker tussendoor. Fruit is er niet. Een keer kwam er iemand met bananen langs. We hebben de hele mand gekocht, 85 stuks, en die aan de house-moms gegeven als dank voor de oven. ‘s Nachts is het wel koud maar gelukkig hebben we thermo lange onderbroek en t-shirt. Dus dat werkt prima met de warme slaapzak. De sterrenhemel is zo prachtig elke avond weer!!

We zijn vanochtend vertrokken uit Embangweni. Traantjes wegpinken. Iedereen vindt het heel erg dat we gaan. Frank en z’n vrouw rijden mee naar Lilongwe en we gaan met hen op pad om bundels kleding te kopen. Een aparte wereld daar! Nu naar Tanya en vanavond weer eens een echte douche. Hoewel de bucket ook wel lekker was hoor. Het water uit de pomp is zelfs warm ‘s morgens (een grote emmer water en een bord; je staat in een hokje zonder deur en giet ‘t water over je hoofd; shampoo erop, lekker wassen en weer met ‘t bord water over je hoofd gooien). Mindfull wassen. Haha, alles gaat zo langzaam. Maar ja. Wel lekker zo.

Groetjes van Renée.